Italija je pobjedom protiv Španije poslije izvođenja penala stigla do svog 10. finala na velikim turnirima, svjetskim i evropskim takmičenjima.

Poslije 90 minuta igre, rezultat je bio 1-1. Italija je do vodstva došla u 60. minuti sjajnim pogotko Federica Chiese, dok je Alvaro Morata izjednačio je u 80. na asistenciju Danija Olma.

Unai Simon je u prvom setu penala odbranio udarac Locatellija, a Dani Olmo nije pogodio okvir gola. U drugoj seriji Belotti je Italiji doneo prednost Italiji, dok je Moreno izjednačio za Španiju. Italiju je u trećem setu Bonucci dobio novo vođstvo, a Thiago Alcantara pogodio je za 2-2. Bernardeschi je pogodio za vođstvo Italijana sa 3: 2, a Moratin udarac odbranio je Donnarumma. Pobjedu Italijanima doneo je Jorginho.

Španija je, pak, prvi put u istoriji eliminisana u polufinalu velikog takmičenja, a u svih pet polufinalnih nastupa do sada stigla je do finala.

– Preostala nam je još jedna utakmica, u kojoj moramo učiniti isto. Znali smo da će ova utakmica biti teška jer je Španija najbolja na svijetu kada je u pitanju zadržavanje lopte, što nam je stvorilo puno problema. Kazneni udarci su uvijek pomalo lutrija. Igrači su od prvog dana vjerovali da mogu da naprave nešto nevjerovatno. Ostao nam je još jedan korak. Mnogi nisu vjerovali, ali mi smo u finalu. Igrači su željeli da igraju drugačiji fudbal, ljepši za navijače, i do sada su uspjeli, rekao je selektor italijanske reprezentacije Roberto Mancini.