Po prvi put u istoriji, fudbalska reprezentacija Engleske stigla je do finala evropskog prvenstva pošto je u polufinalu na stadionu Wembley poslije produžetaka pobijedila Dansku sa 2: 1.

Danska je do vodstva došla u 30. minutu golom Mikkela Damsgaarda, Simon Kjaer izjednačio je autogolom u korist reprezentacije Engleske devet minuta kasnije, a pobjedu Englezima doneo je Harry Kane golom u 104. minutu. Englezima će to biti prvo finale na evropskim prvenstvima nakon što su 1968. bili treći i zaglavili u polufinalu 1996. godine, dok je Italija jedinu titulu osvojila 1968. godine i dva puta izgubila u finalu.

Danska je sjajno započela utakmicu, povela golom Damsgaarda, ali je popustila pod pritiskom Engleza, Kjaer je stavio loptu u sopstvenu mrežu i onda došao trenutak u produžetku koji je obilježio sinoćnju utakmicu. Trener Hulmand nije krio nezadovoljstvo dosuđenom kaznom za Gordija Albiona.

  • Pet sekundi prije nego što je Sterling tamo pretrčao, rekao sam četvrtom sudiji da je druga lopta na terenu. To je zaista teško prihvatiti. Jedno je izgubiti bitku, ali izgubiti je ovako. Teško je. Ovo je vrlo gorak način da ispadnete sa turnira. Čovjek pretrči teren pored druge lopte, a zatim mu se dosudi jedanaesterac koji ne postoji, rekao je Hulmand.