Jack Nicklaus poznatiji kao “Zlatni medvjed” je najveći šampion u istoriji golfa, čiji rekord postignuća i trajne izvrsnosti u igri su bez premca.
Rođen je 21. januara 1940. godine u Columbusu u državi Ohio, a odrastao je u predgrađu Upper Arlington. Tokom odrastanja bavio raznim sportovima poput bejzbola, košarke, tenisa, no ipak se na kraju odlučio za golf kojeg je prvi put odigrao u dobi od 10 godina.

Nicklaus je brzo postao jedan od najboljih igrača u juniorskom golfu, a sa 13 godina kvalifikovao se za svoj prvi nacionalni turnir. Kao šesnaestogodišnjak je pobijedio na Ohio Openu na terenu gdje su se takmičili većinom profesionalni golferi.

Nicklaus je zvanično postao profesionalac krajem 1961. godine i započeo je karijeru na PGA turneji sljedeće godine.

Nevjerojatan je podatak da Jack ima čak 120 profesionalnih pobjeda na turnirima širom svijeta, a njegov glavni rekord u šampionatu ostaje nenadmašan: 18 profesionalnih titula u glavnim šampionima (šest Mastersa, pet PGA šampionata, četiri U.S. Opena, tri Opena).
Nicklaus je odigrao svoj posljednji Master i posljednji Open u St. Andrews-u.

Nicklausov uspjeh donio mu je mnoštvo priznanja i van terena. Bivši predsjednik Amerike George V. Bush 2005. godine dodijelio je Nicklausu “Predsjedničku medalju za slobodu”, a 2014. dobio je “Kongresnu zlatnu medalju” i 2018. godine “Lincolnovu medalju”. Sve te počasti su najviše civilne nagrade u Sjedinjenim Državama.