Nakon jedne od najdramatičnijih sezona u Formuli 1, Max Verstappen (Red Bull) osvojio je titulu svjetskog šampiona u Formuli 1 nakon što je ostvario pobjedu na Velikoj nagradi Abu Dhabija.

Holanđanin je u utrku krenuo sa pole pozicije, a na stratu vođstvo je preuzeo Hamilton (Mercedes) koji je startao sa drugog mjesta. Sporna je bila situacija kada je Verstappen pokušao preuzeti vođstvo, no Hamilton je uspio presjeći krivinu i vratiti se na prvu poziciju. Iz tima Red Bulla odmah su kontaktirali direktora Masija da Hamilton mora da vrati poziciju Verstappenu, no iz FIA-e su to odbili navodeći da Verstappen nije ostavio dovoljno mjesta Hamiltonu.
Pet krugova prije kraja utrke desio se kontakt između Schumachera i Latifija, nakon čega je Latifi završio utrku. U tom trenutku pojavilo se sigurnosno vozilo, tako da se Verstappen na novim gumama približio Hamiltonu koji je ostao na svojim hard gumama. Prije zadnjeg kruga sigurnosno auto je napustilo stazu, a u samom zadnjem krugu Verstappen pronalazi način da prestigne sedmorostrukog svjetskog šampiona i dođe do prve titule.

– Trebalo nam je čudo da dođemo do ove titule. Moj san je bio da postanem vozač Formule 1. Nadate se pobjedi, da stojite, da se nadate da ćete slušati himnu. A sada sam ovdje, kao svjetski šampion, sa svojim tatom. Moja porodica, moji prijatelji, oni koji su me podsticali da budem bolji svi su tu, poručio je Verstappen.

Mercedes je uložio dvije žalbe nakon trke. Prva pritužba je bila zbog navodnog kršenja člana 48.8 Kodeksa o sportu koji kaže: – Vozač ne smije da prestigne drugog vozača na stazi, uključujući i sigurnosno vozilo, prije nego što pređe startnu liniju nakon što se bezbjednosni automobil vrati u boks. Druga pritužba odnosila se na odluku rukovodstva trke da dozvoli vozačima koji su u posljednjem krugu zaostajali za tada vodećim Hamiltonom da prestignu bivšeg svjetskog šampiona mimoilazeći sigurnosni automobil i tako omogući Verstappenu da bude tačno iza Hamiltona.
No FIA je nakon dugog raspravljanja sa oba tima (Red Bullom i Mercedesom) odlučila odbaciti sve pritužbe.