Rafael Nadal nakon poslije pet sati i 24 minuta igre na Rod Laver Areni postao je prvi teniser u istoriji koji je osvojio 21 pojedinačnu titulu na Grand Slam turnirima, pobjedivši 2. igrača svijeta 25-godišnjeg Rusa Danila Medvedeva sa 2-6, 6-7 (5 ), 6-4, 6-4, 7-5.

Ovo je jedan od najemotivnijih mečeva u mojoj karijeri. Dijeliti teren sa Daniilom je velika čast. Bilo je nevjerovatno. Da budem potpuno iskren, prije mjesec i po dana nisam bio siguran da li ću ikada ponovo igrati na Touru. Ali evo me sada pred vama sa ovim trofejem ispred sebe. Zaista ste fantastični, hvala vam na tome, poručio je Španac.

– Veoma je teško pričati poslije pet i po sati borbe, pogotovo kada izgubite, ali želim da čestitam Nadalu na onome što je uradio danas. Bilo je nevjerovatno. Poslije meča sam ga pitao da li je umoran jer je sve ovo bilo ludo, izjavio je Medvedev.

Ovom pobjedom Nadal ima jednu više titulu od svojih najvećih konkurenata – Rogera Federera i Novaka Đokovića. Federer je ove godine propustio nastup na Australian Openu pošto se oporavlja od operacije koljena, a Đoković je bio spriječen da se bori za svoju desetu titulu i 21. Grand Slam jer nije vakcinisan protiv Covid-19.

Nadal je za pobjedu u finalu dobio 2.875.000 australskih dolara i 2000 ATP bodova.