Utakmica između velikih gradskih rivala, Crvene zvezde i Partizana, dva najveća i najpopularnija sportska društva u Srbiji poznata je kao Vječiti derbi ili kao Beogradski derbi. Već generacijama rivalstvo je prisutno u više različitih sportova, ali najintenzivnije utakmice su između fudbalske, košarkaške, rukometne i odbojkaške sekcije sportskih društava, koje su praćene kako uživo, tako i preko malih ekrana.

Za Crvenu zvezdu navija 48.2% stanovništa, a 37.3% za Partizan što ih čini najpopularnijim sportskim kolektivima u Srbiji. Ovi klubovi su popularni i kod nas u Crnoj gori, a takođe Imaju pristalice u svim zemljama bivše Jugoslavije, kao i u zapadnim zemljama.

Boje Partizana su crna i bijela, a Zvezdine crvena i bijela. Ove utakmice su uvijek bile željno iščekivane i vrlo spektakularne, ali zbog manjeg kvaliteta fudbala u posljednjim godinama, kao i velike količine nasilja i huliganizma, znatno je smanjena posjećenost na ovim utakmicama. Najveća posjećenost je bila oko 108.000 gledalaca na Stadionu Crvene zvezde.

Oba kluba su osnovana 1945. godine. Već 1947. je odigran prvi derbi, a od tada nas svake godine vesele utakmice ovih velikana.

Nerijetko se događalo da su boje oba kluba nosili isti igrači, što je samo dolivalo ulje na vatru i davalo navijačima oba kluba dodatne razloge da budu revoltirani prema svojim protivnicima. Direktni prelasci igrača iz jednog u drugi klub su u posljednje vrijeme stoga jako rijetki.

Prvi meč Crvene zvezde i Partizana koji je odigran pred TV ekranima je bio 1965. godine. Rekordna posjeta je bila preko 100 000 posjetilaca, i to na tribinama Marakane. Dešavalo se čak da su suci na derbiju bili stranci, i to davnih pedesetih godina prošlog stoljeća. Dva puta je u historiji gol razlika odlučivala o šampionu između ova dva kluba. Vladimir Stojković je jedini osvojio duplu krunu sa oba kluba.