Michael Schumacher penzionisani je vozač Formule 1 rođen 3. januara 1969. u Hürthu.
Još uvijek drži titulu najuspješnijeg vozača u historiji Formule 1 iako se po broju trofeja s njim ove godine izjednačio Britanac Lewis Hamilton.

Sa četiri godine je pokazivao interes za vožnjom nakon što mu je otac napravio bolid od običnih kolica sa ugrađenim motorom od mopeda. Već sa šest godina Michael je osvojio svoju prvu titulu u lokalnom takmičenju malih kartinga.
S obzirom da u Njemačkoj vozač mora da ima najmanje 14 godina da bi dobio kart karticu, Michael je svoju licencu dobio u Luksemburgu sa 12 godina.
Schumacher je  od 1984. godine osvojio mnoga njemačka i evropska prvenstva u kartingu.  Prvi put se pojavio u Formuli 1 1991. godine na VN Belgije sa ekipom Jordan-Ford, zamjenjujući Bertranda Gachota, koji je bio u britanskom zatvoru nakon tuče sa policajcem. Michael je već sljedeću utrku bio u drugom bolidu –  Benetton Ford, narednoj trci na VN Italije. Prvu trku u Benettonu završava na 5. mjestu ispred saigrača i trostrukog svjetskog prvaka Nelsona Pikuet-a. Vozio je sezonu u Benettonu do kraja, osvojivši 14. mjesto u ukupnom plasmanu sa 4 boda.

Tokom svoje karijere osvojio je sedam titula prvaka 1994. (Benetton), 1995. (Benetton), 2000. (Ferrari), 2001. (Ferrari), 2002. (Ferrari), 2003. (Ferrari) i 2004. (Ferrari).
Ferrari je novinskim agencijama najavio da se Schumacher krajem 2006. godine povlači iz Formule 1 uživo pred milionima gledalaca. Michael konačno sam objavljuje vijesti o kojoj se mjesecima spekuliše u medijima. Najavljuje kraj trkačke karijere na kraju sezone i zahvaljuje cijeloj porodici, a posebno ocu koji mu je pomogao ostvari svoj san.

Michael Schumacher vratio se takmičenju u F1 2010. godine, vozeći za Mercedes GP tim. Sezonu završava na 9. mjestu, što je najgori rezultat u njegovoj F1 vozačkoj karijeri.

29. decembra 2013. godine Michael Schumacher doživio je ozbiljnu nesreću na skijanju u francuskim Alpima udarivši glavom o stijenu. U novembru 2020. godine, Schumacher-ovo stanje se nastavlja poboljšavati, iako izvješće govori da ima atrofiju mišića i osteoporozu od šest godina zatvaranja u krevet.